Все дуже просто. Хліб, мед і склянка молока

Все дуже просто. Хліб, мед і склянка молока
Все дуже просто. Хліб, мед і склянка молока

З усіх ласощів і делікатесів моя цьоця до сих пір найбільше любить склянку теплого молока і окрайчик хліба з медом. Мружить очі і посміхається і я знаю, що саме це, як кажуть поляки і є «niebo w ustah». Життя в неї було складне, війну захопила малою – корів повідбирали у перший же день, коли село захопили. Румуни добрі були, цукерки давали, не били, а німці хати палили, коли відступали. Дід Назар придумав солому вологу підпалювати, щоб димилось, так вдалося їх надурити і хати вберегти. Колгоспи вимучили трудоднями. Всяке було. Сусідка розумна була, бухгалтером робила, у звіті помилилась – 10 років дав гуманний суд. Вернулась, пила оковиту, бідачка, забути хотіла. Життя таке, а жити треба.

Село любить і людей сільських любить. А особливо поважає тих, хто робить на землі. І до кожної живої душі прислухається. Бджола недавно залетіла і скоцюрбилась, нічого, віднесла у тіньок поруч цукор розчинила у крапельці води. Приходжу пізніше – ти диви, полетіла красуня до своїх бджолоколежанок, помічна крапелька виявилась.

Цьоця  любить слухати про добрі історії. Супить брівки і доречно вставляє свої питання. Я інколи думаю, що вона – реінкарнація міс Марпл. І завжди намагається порадити, що краще, як краще, куди рухатись. Не скигли, питай помочі, поради каже вона. Жити треба, дружити треба, підтримку шукати треба і в житті і в роботі. І склянку молока дає і хлібчик з медом. То від вуйка Ореста, каже, пам'ятаєш коли його скоротили на роботі, теж сумував, а потім яяяяяк взявсі, пасіку зробив, мед качає, корів тримає, сири варить. Кредиту взяв трохи, але людського – «АгроКУБ» в державному ПриватБанку (КУБ - Країна Успішного Бізнесу), такий спеціальний для фермерів, умови файні, компенсації є, усе швидко. Розвивається. Ех, була би я панною рум'яною та довгокосою, та був би вуйко Орест нежонатий – ми би разом мед качали та пісень співали…

Їдж, дитинко, ідж, щастя воно не складне. Трохи грошей треба, не без того, а основне, щоб підтримка була і настрій хороший.  

Люблю ії. І мед люблю.

p.s. А до чого тут вітражі і сам не знаю... :)

Коментарі

LUXART - Майстерня вітражів © 2018 - 2024